Saturday, September 24, 2016

NodeJS-2: Proje ve Npm Kurulumu

  Şimdi daha önceden bahsettiğimiz chat projesini kurmaya başlayalım. Command prompt penceresini yönetici olarak çalıştıralım ve resimde görünen kodları yazalım.

  Mkdir ile projemizi kuracağımız klasörü oluşturduk sonrasında ise npm init ile  NodeJS'nin can damarı olan NodeJS Packae Manager (npm) başlatıyoruz. NPM'yi biraz açıklamak gerekirse NPM node.js için hazırlanmış olan scriptleri bir nevi kütüphaneleri otomatik olarak projenize yüklemenizi,  sağlayan, command prompt'tan çalışan, bir program. Command promp' ta npm yazarak kurulup kurulmadığını güncelliğini kontrol edebiliriz. Diyelim ki projemize önceden hazır yazılmış bir paket eklemek istedik buda chat uygulaması yazarken ihtiyacımız olan socket.io olsun. "npm install socket.io" söz dizimi bize en güncel paketi yüklemeye yardımcı olur, silmek için ise "npm uninstall socket.io" kodu, eğer paketi güncellemek istiyorsak "npm update socket.io" söz dizimini kullanmalıyız. Npm init dedikten sonra enter'a basalım ve resmi inceleyelim.


Çıkan yazıda ilk cümle npm init sizin için bir package.json dosyası oluşturacaktır diyor. Package.json dosyası her projede bulunan sizin uygulamanızın çeşitli meta bilgileri ve npm ile yüklediğiniz paketlerin dependency (bağımlılık) bilgilerini içeren bir dosyadır. ASP.NET'te web.config dosyasına benzer. Yazılardan sonra sizden name, version gibi bilgiler istenir, isterseniz bu bilgileri doldurabilirsiniz ama genelde boş bırakılır. Burada tek önemli olan:

bu satırdır. Genelde app.js olarak adlandırılır ama istediğinizi seçebilirsiniz. En son bilgiler kontrol edildikten sonra enter tuşuna basıp çıkılır. Şimdi proje klasörünü açalım: 


   Görüldüğü üzere sadece package.json dosyası oluştu. Bundan sonraki bütün dosyaları elle oluşturacağız. Şimdi tekrar command prompt penceresine dönelim proje klasörünü seçelim ve npm install express --save    söz dizimini yazalım ve express paketini yükleyelim. Express nodejs için bir web framework' üdür ve nodejs ile çalışan bütün web projelerinde bulunması gerekir rahatlık ve profesyonellik için. Bu arada --save ile kalıcı olarak ve package.json dosyasına otomatik olarak dependency ekledik.


No comments:

Post a Comment