Monday, September 19, 2016

NodeJS-1: Nodejs Nedir?

  Node.js, açık kaynaklı, sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Javascript kullanılarak geliştirilen bir betik dilidir. Javascript tarafından sağlanan non-blocking  çalışma prensibiyle çok hızlı veri aktarımı yapılabilir. En büyük avantajı budur aslında asenkron çalışması bu sayede sık sık gerçek zamanlı Web uygulamalarında tercih edilmekle beraber kullanım alanı popülaritesiyle orantılı olarak genişlemiştir. En yaygın örneğiyle çok kullanıcılı chat programlarını buna örnek verebiliriz. Eğer .NET'te bir chat sistemi yapmak istersek SignalR gibi asenkron çalışan kütüphanelere ihtiyacımız kalır buda gereğinden fazla kod ve iş yükünden başka bir şey getirmez onun yerine bu gibi işlemler gerektiren uygulamalarda doğasında asenkron çlaşıma prensibi bulunan NodeJS  tercih edilir. Ve diğer bir belirgin özelliği ise normalde Javascript ile sadece kullanıcı tarafına kod yazabiliyorduk fakat nodejs sayesinde Javascript ile server tarafına kod yazabiliriz. Bu kadar bilgiden sonra geçelim kuruluma...

  Öncelikle http://nodejs.org/ adresinden setup dosyasını indiriyoruz. Kurulum bitikten sonra cmd penceresini yönetici olarak çalıştırıyoruz ve nodejs kurduğumuz dizine giderek node yazıyoruz ve enter'a basıyoruz.




















  Bu noktadan sonra istediğimiz Javascript kodunu yazarak derleyebiliriz. .help yazarak bütün komutları görebilir .exit ile ortamdan çıkabilirsiniz.

















  NodeJS anasayfasındaki kodu inceleyelim bu kodu bir JS uzantılı dosyaya kaydedip çalıştırırsak 127.0.0.1 adresli bir sayfada Hello World yazısı yazılacak.

  Kodu incelemek gerekirse 1. satırda http modülünü ekliyoruz böylelikle server yaratma, çağrı atma, çağrı yönlendirme gibi işlerimizi yapabileceğimiz fonksiyonları getirmiş oluyoruz. Daha sonrasında "http.createServer(function (req, res) {" komutu ile serverımızı oluşturuyoruz. Yarattığımız server'a yapılan çağrılarda content-type olarak text/plain olduğunu söylüyoruz. Sonra ise response set yapıp sayfamızın response'unu bitiriyoruz. Ve helloworld'u ekrana basıyoruz.

 Giriş kısmı bu kadar bu kısımda NodeJS geliştirme ortamını command-promptan nasıl gerçekleştirdiğimizi anlattım. Sonraki makalede bir Chat uygulaması oluşturacağız ve oluşturulan dosyaları tanıyacağız.





No comments:

Post a Comment