Wednesday, November 23, 2016

.Net İle Mvc Yapısı

 Herkese merhabalar uzun bir aradan sonra ertelediğim yayınlarıma bugün .Net frameworkünde basit bir MVC modelini tanıtarak devam ediyorum. Mvc ismi Model,View ve Controller isminin baş harflerinden oluşmaktadır. Mvc tanımlanmak gerekirse bir web uygulaması geliştirirken kullanıcıya yüklü miktarda verinin sunulduğu karmaşık uygulamalarda veri ve gösterimin soyutlanması esasına dayanır. Böylece veriler ve kullanıcı arayüzü birbirini etkilemeden controller adı verilen ara bileşenle veri gösterimi ve kullanıcı etkileşiminden veri erişimi ve iş mantığını çıkarma suretiyle çözümlenmektedir. Kısacası işlemlerin birbirinden ayrı tutulduğu bir mimari desendir. Model dediğimiz kısım veritabanımıza bağlandığımız classları temsil eder. View kısmı kullanıcıya HTML döndürdüğümüz sayfaları temsil eder. Controller kısmı fonksiyonlarımızı tuttuğumuz arka planda çalışan kodları temsil eder. Bu  MVC yapısını neredeyse her dilde gerçekleştirebiliriz önceki makalelerimde anlattığım şekilde NodeJS üzerinde, servlet ve jspler ile Java gibi diğer dillerdede mümkündür. Bu yayında .Nette olanına değineceğiz.

  Şimdi basit bir uygulama gerçekleştirelim. Öncelikle aşağıda görüldüğü şekilde Empty bir proje oluşturuyoruz.


Projeyi oluşturduktan sonra solution explorer da yaratılan dosyalara göz atalım.

  • İlk baştan başlarsak app_data klasöründe okuyup yazabileceğimiz veri dosyaları bulunur.
  • Content klasöründe projede kullanacağımız görüntüler, css dosyaları tarzında veriler tutulur.
  • Controllers klasöründe yukarda anlattığım controller dosyaları bulunur.
  • Models kısmında ise veritabanımızı temsili classlar bulunur.
  • Scripts klasöründe projede kullanacağımız script dosyaları tutulutr.
  • Views klasöründe kullanıcı sunulacak html sayfalar tutulur.
  • Global.asax klasörü kullanımı zorunlu olmamakla birlikte uygulama seviyesindeki olayları, nesneleri, değişkenleri yönetmek için kullanılır.
  • Web.config dosyası bir XML dosyasıdır ve içinde çeşitli yapılandırma ayarlarını barındırır. Örneğin bir web uygulamasının debug modda çalışabilme ayarları.
 Bu günlük bu kadar anlattıktan sonra diğer günlerde örnek bir uygulama paylaşacağım ve diğer dillerde bu ortamı göreceğiz. Github adresimdende takip edebilirsiniz. Sağlıcakla kalın . İyi günler.